9 maart: Nieuw Initiatief | Jong, hoogopgeleid en vrouw in de Noordoostpolder. En nu?

Terug naar overzicht


Twee jonge boerinnen over het waarom van hun terugkeer, de oorsprong van hun idealen, en hun lessen voor de toekomst

Waarom keren twee jonge vrouwen terug naar de Noordoostpolder om het ouderlijk, agrarische bedrijf op een duurzame wijze over te nemen? Vinden ze onze gemeente aantrekkelijk genoeg voor hoger opgeleiden? Wat missen ze nog? Waar vinden ze hun inspiratie?

Deze vragen staan centraal tijdens de avond die Nieuw Initiatief zaterdagavond 9 maart organiseert in Netl. Te gast zijn Annemiek Vlaming (28 jaar) uit Nagele en Lizelore Vos (32) uit Kraggenburg. Annemiek studeerde culturele maatschappelijke vorming; Lizelore deed dierengeneeskunde. Beiden werkten in hun vakgebied. Toch verkozen ze het agrarisch bestaan in de Noordoostpolder. Beiden telen bewust biologisch.

Het gesprek tussen Annemiek en Lizelore wordt geleid door Marije Wielenga (28), opgegroeid in Luttelgeest. Zij kiest er juist bewust voor om niet terug te keren. Marije werd in 2017 Nederlands kampioen speechen en verzorgt nu onder meer trainingen voor bedrijven en zelfstandigen.

Annemiek en Lizelore leven tegen de trend. Het aantal jongeren in Noordoostpolder stijgt al een aantal jaren niet meer. Hoogopgeleiden verhuizen lang niet altijd terug na hun studie, omdat in hun geboortegemeente relatief weinig banen zijn die bij hun niveau passen. En dan kiezen Annemiek en Lizelore ook nog eens voor de agrarische sector, waar de uitdagingen groot zijn.

Wereldse Hap mee-eten
Voorafgaand aan het hoofdthema kun je aanschuiven voor een Wereldse Hap gekookt door het Vrouwencentrum NOP met producten van Annemiek en Lizelore. Mee-eten kan voor € 12,50 pp (opbrengst komt ten goede van het Vrouwencentrum) excl. drankjes. Aanvang 18.30 uur. Opgave: info@netl.nl
Mee-eten hoeft niet, het avondprogramma begint vanaf 20.00 uur en is gratis.
De organisatie van Nieuw Initiatief ligt bij Eva Vriend, Pim van der Maden, Nienke Feddes en Bob Crébas.
Fotocredits: Fotograaf Pim van der Maden