31 mrt Nieuw Initiatief: Bob Crebas

Terug naar overzicht

Het Land van Goed naar Beter, Op weg naar Blue Zone NL

KRAGGENBURG - Zaterdag 31 maart 2018 is er weer Nieuw Initiatief bij Netl de Wildste Tuin aan de Leemringweg 19 in Kraggenburg! Dit seizoen beginnen de avonden om 19:00 uur met samen eten aan lange tafels. De Wereldse Hap wordt gekookt door Vrouwencentrum NOP. Na de maaltijd wordt ondernemer en schrijver Bob Crébas geïnterviewd door historica en journalist Eva Vriend.

Schrijver

Om 20:30 uur interviewt journalist Eva Vriend Bob Crébas over zijn nieuwe boek: 'Het Land van Goed naar Beter, Op weg naar Blue Zone NL.' Het Land van Goed naar Beter wil inspireren en bijdragen aan het debat over de toekomst van Nederland. Bob Crébas: "In ons land heeft niet iedereen het even goed. Miljoenen landgenoten worstelen met hun werk, inkomen, schulden, huisvesting en gezondheid. Het verschil in gezonde levensverwachting is gemiddeld 15 jaar tussen arm en rijk. Aan hun lot overgelaten burgers zijn een gewillige prooi voor nationalisten."
Een fraaier perspectief bieden de Blue Zones: gebieden in de wereld waar mensen in goede gezondheid opvallend oud worden. Crébas: "Met de succesfactoren van de Blue Zones in het achterhoofd beschrijf ik hoe we iedereen een gezonde uitgangspositie kunnen geven voor een lang en gelukkig leven. Of vinden we ‘goed’ goed genoeg?"

Ondernemer

Ongeschikt als loonslaaf was ondernemerschap de enige optie. Doen wat je leuk en belangrijk vindt, maar hoe verdien je daar je brood mee? Werklozenproject Goedzooi – begonnen op mijn 31ste – werd de keten van Kringloopbedrijven Het Goed, met nu 26 vestigingen in Nederland. Ons pionierswerk met Marktplaats.nl leverde ons gezin in 2004 een vermogen op. Ons gezin stortte zich vervolgens op de brandnetels – vuil katoen vervangen door schone kleding, dat was het plan. De tijd bleek niet rijp. Nu actief met NETL de Wildste Tuin, een heerlijk park met campings, horeca én iedere zomer topfeestje Wildeburg en vanaf 2018 een groepshotel. Nog steeds mede-eigenaren van Goedzooi / Het Goed Emmeloord, in 2017 alweer 35 jaar. Op afstand betrokken bij Ampyx Power, een hightech bedrijf dat met een drone wind vangt en die omzet in energie via een kabeldraad aan een generator. Bovendien grootaandeelhouder voor Follow This, met als doel Shell te bewegen een duurzame koers te varen.

Interviewer

Eva Vriend versterkt vanaf nu de Nieuw Initiatief groep met ideeën voor programma en inhoud van de avonden. Als Eva niet aan een boek werkt, verricht ze freelance journalistieke klussen (geschreven en rtv, journalistiek en commercieel). Ze geeft lezingen, verzorgt workshops en doceert aan de School voor Journalistiek in Zwolle.

Wereldse Hap

fotocredits Reina HalmaDe avond begint om 19.00 met de Wereldse Hap, gekookt door Vrouwencentrum Noordoostpolder. Dit keer Marokaanse keuken. Mee-eten kan voor €11,00 pp, opbrengst is voor het vrouwencentrum. Er kunnen 50 personen aanschuiven voor de Wereldse Hap, wie het eerst komt wie het eerst maalt, dus reserveer tijdig via info@netl.nl

Nieuw Initiatief is bedoeld ter inspiratie en om elkaar als creatieve doener te ontmoeten. Het persoonlijk verhaal staat bij deze avonden voorop. Deelname aan Nieuw Initiatief Avond is gratis met uitzondering van de Wereldse Hap (€11,00 pp) en overige consumpties. Alleen voor de spreker komen kan natuurlijk ook, dat gedeelte van de avond begint om 20:30 uur en is op vrije inloop.