20 jan. 18 NI: het Waterloopbos

Terug naar overzicht

Actievoeren, kraken en creëren

De geschiedenis van het Waterloopbos

Culturele Broedplaats LAB32
Zaterdagavond 20 januari is er weer een Nieuw Initiatief Avond in het Netl strandpaviljoen. Dit keer aandacht voor het bijzondere verhaal van het Waterloopbos.
Van 1951 tot 1996 was het Waterloopbos de locatie van Waterloopkundig Laboratorium “De Voorst”. Met name in de planning en aanleg van de Deltawerken vervulden de watermodellen van het laboratorium een belangrijke rol. De toenemende rol van computersimulaties maakte dat het laboratorium overbodig werd. Projectontwikkelaar Welles wilde er een groot bungalow park te vestigen, maar dit werd tegengehouden door actievoerders en omwonenden, waaronder Wiemer Haagsma.

De gebouwen werden gekocht door Martin Daniels en het Waterloopbos door Natuurmonumenten.
Een deel van de gebouwen werd op 31-8-2006 gekraakt door de jongerengroep “Gewoon Doen”.
De krakers wilden van de locatie een broedplaats van creativiteit en cultuur maken en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de Noordoostpolder.

Het voormalig kantoorgebouw kwam ter veiling en Martin Daniels kocht ook dit gedeelte met de bedoeling het af te breken en er huizen voor in de plaats te bouwen. Maar dat liep anders... Wil je het veelzijdige verhaal van het Waterloopbos horen? kom dan 20 januari naar Nieuw Initiatief avond @Netl.

Aan het woord komen:
Wiemer Haagsma (actievoerder ter behoud van het Waterloopbos en wethouder NOP)
Jan Akkerman (Natuurmonumenten, eigenaar Waterloopbos)
Martin Daniels (huidige eigenaar kantoorgebouw waar Broedplaats LAB32 is gevestigd)
Hylke Hekkenberg (kraker van het eerste uur en Groenlinks gemeenteraadslid)
Roelina Lensen (huidig bewoonster)

19:00 samen aan tafel voor de Wereldse Hap, gekookt door Vrouwencentrum Noordoostpolder €11,- pp op reservering via info@netl.nl
20:00 inloop en koffie
20:15 Actievoeren, Kraken en Creëren; het verhaal van het Waterloopbos.